Ucraina şi Rusia au semnat cu Turcia și ONU acorduri separate privind exportul de cereale prin Marea Neagră

de: Cătălina Burghelea
22 07. 2022

Turcia anunță că Rusia şi Ucraina vor semna, vineri după-amiază, la Istanbul, un acord referitor la exporturile de cereale. Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei vor participa la ceremonia care va avea loc la ora 13.30 GMT, la palatul Dolmabahçe.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate

Update 22 iulie, ora 18.14. Ucraina şi Federația Rusă au semnat, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale şi de produse agricole prin Marea Neagră. Kievul a refuzat să semneze direct cu Moscova, care s-a angajat la un pact identic cu Ankara şi secretarul general al ONU. Delegațiile rusă și ucraineană au semnat acordul separat, evitând cu grijă să se aşeze la aceeaşi masă sau să-şi strângă mâinile la evenimentul de la Istanbul.

„Astăzi, există o rază de lumină în Marea Neagră. O rază de speranţă, şi posibilitate, şi uşurare în lume care nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a spus Antonio Guterres la ceremonia de semnare, făcând apel la Rusia şi Ucraina să implementeze acordul pe deplin.

Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, acordul semnat şi de Turcia va ajuta la prevenirea foametei şi la scăderea inflaţiei globale a alimentelor.

Știrea inițială: Acordul dintre Moscova și Kiev ar trebui să permită o ieşire prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate de război şi o reducere a barierelor la exporturile de grâne şi îngrăşăminte ruseşti. Prezent la New York, purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a precizat că Antonio Guterres şi cei doi negociatori ai săi sunt aşteptaţi la Istanbul.

„Secretarul general va merge în această seară (joi) la Istanbul, în cadrul eforturilor de a asigura un acces mondial complet la produsele alimentare ucrainene şi la alimente şi îngrăşăminte ruseşti”, a evidențiat reprezentantul Națiunilor Unite.

Trebuie evită criza alimentară mondială

Producția agricolă ucraineană este blocată în porturile ţării din cauza luptelor, existând temerea că ar putea izbucni o criză alimentară mondială. De asemenea, exporturile rusești de cereale şi îngrăşăminte sunt afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ale țării lui Vladimir Putin.

Garanții din partea SUA pentru Moscova

Unul dintre negociatorii ONU s-a aflat, recent, la Moscova cu scopul de a discuta maniera prin care pot fi modificate unele restricții ale SUA și UE aplicate Kremlinului, în urma invaziei Ucrainei. Fără o relaxare a unor sancțiuni, cerealele rusești sunt și ele blocate. Se pare că Washingtonul a emis garanții prin care societăți de transport vor putea furniza Federației Ruse nave de mare tonaj pentru exportul cerealelor, fără să se îngrijoreze de măsuri punitive. Anterior, Moscova afirmase că nu poate exporta decât cu ajutorul unor nave foarte mici.

Ce va face Turcia pentru cele două țări

Iar pentru cerealele din Ucraina, acordul vizează posibilitatea de a reutiliza Marea Neagră, cu ajutorul unor coridoare securizate, dar și cu o încetare a focului în zonele prin care vor trece navele încărcate cu grâu. Ambarcațiunile comerciale ar urma să fie verificate de responsabili turci, pentru ca să existe siguranța că cele care au ca destinație Odesa nu conțin armament, a subliniat Ankara.